nl
Nl
En

Fred Brom: Overdracht Steltman aan zoons

12 januari 2021

Welkom, wat leuk dat u hebt doorgeklikt. Hier leest u het persbericht over de overdracht, gevolgd door een persoonlijke brief van Fred Brom voor al onze relaties. 
 

Persbericht          Den Haag, 15 januari 2021                                                                                                                                                       

Fred Brom draagt Steltman Juwelier en Steltman Watches over aan zoons Andrew en Reinier

Vakmanschap, creativiteit, ondernemerschap en liefde voor edelstenen. Dat zijn de trefwoorden die Fred Brom, directeur van Steltman Juwelier, kenmerken.

Na een carrière van 43 jaar bij Steltman en meer dan 50 jaar in het juweliersvak, draagt Brom het familiebedrijf over aan zijn zoons, Andrew en Reinier Brom.

Fred Brom neemt met trots afscheid van ‘zijn’ Steltman: “Ik kan u niet zeggen hoe bevoorrecht ik me voel dat ik twee gepassioneerde en kundige opvolgers heb in mijn eigen zoons,

Andrew en Reinier, die ook al twintig jaar bij Steltman actief zijn: Andrew als bedrijfsleider van Steltman Watches en Reinier als hoofd van ons goudsmidsatelier.

Hierdoor kan de lange traditie die wij door de jaren heen met het hele team hebben opgebouwd geruisloos worden voortgezet.

Een leven lang juwelen

Fred Brom volgde medio jaren ’60 zijn opleiding tot goudsmid en juwelier aan de Vakschool in Schoonhoven en behaalde daar later tevens zijn FGA-diploma edelsteenkunde.

Hierna deed Brom ervaring op bij juwelier John van der Vet in Amsterdam. In 1970 vervolgde hij zijn carrière bij een van de grootste juweliersbedrijven in Zuid-Afrika, Katz & Lourie. 

In 1977 trad Brom aan als directeur/eigenaar van Steltman Juwelier, eerst aan de Kneuterdijk en later op de Plaats in Den Haag. “Steltman blinkt uit in het oog voor schoonheid, voor vakmanschap en voor de wensen van de klant. 

De basis van de juwelencollecties die wij bedenken en in ons eigen atelier maken, zijn altijd die prachtige schatten die de natuur ons biedt: edelstenen. Elke edelsteen heeft zijn eigen vorm en schoonheid, een eigen karakter. 

Niet alleen de klassieke edelstenen, zoals saffier, smaragd en robijn, maar juist die onbekende varianten, zoals spinellen, allerlei korunden, of een zeldzame Paraïbatoermalijn, die we vinden op onze inkoopreizen. 

In het eigen goudsmidsatelier van Steltman werken drie goudsmeden aangestuurd door Reinier Brom. Zij ontwerpen en creëren de unieke edelsteenjuwelen die tot het DNA van Steltman behoren.”  

 Edelsteenexpert

Als diamantexpert en edelsteenkundige is Fred Brom een autoriteit. Door zijn werkervaring in Zuid-Afrika, zijn veelvuldige bezoeken aan internationale vakbeurzen in de Verenigde Staten, Thailand en aan de mijnen in Sri Lanka, 

bouwde hij door de jaren heen een enorme kennis op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Brom dertien jaar lang als juwelenexpert zijn opwachting maakte  in het AvroTros-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. 

Hiervoor maakte hij een aantal memorabele reizen – op zoek naar de roots van specifieke juwelen – naar St. Petersburg voor Fabergé, naar Londen en Antwerpen voor diamant en naar Idar-Oberstein voor kleuredelstenen. 

De reizen zijn vastgelegd in uitzendingen die een boeiend kijkje geven in de wereld van de juwelen en edelstenen.

Zijn expertise kwam hem ook van pas als voorzitter van de adviescommissie van het Nederlands Edelsteen Laboratorium.

 Topmerken en privécollectie juwelen

De juwelierszaak, die in 1917 werd opgericht door Johannes Steltman, is onder de bezielende leiding van Fred Brom uitgegroeid tot een van de toonaangevende juweliers van Nederland,

met een clientèle van koninklijke allure. Naast een uitgebreide collectie in eigen huis ontworpen en vervaardigde juwelen, zoals de Pure Gem, Alexandra, Wedding en Lotus collecties, voert Steltman ook juwelencollecties van grote internationale juweliershuizen. 

Een hoogtepunt van Broms carrière was de tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag in 2017 waarin alle historische juwelen die sinds de oprichting in 1917 ooit door Johannes Steltman en het huis Steltman zijn gecreëerd te zien waren. 

De expositie van deze privéverzameling trok veel bezoekers en kreeg aandacht in de internationale pers, en werd voor de toekomst vastgelegd in het Jubileumboek “Haagse Chic, Steltman - 100 jaar sieraden en zilver”.

Koninklijk Huis

In 2000 ontwierp Fred Brom tezamen met Prins Willem-Alexander de platina verlovingsring met oranje diamant die de prins aan zijn verloofde Máxima Zorreguita schonk.

De uiterst zeldzame oranje diamant was geslepen en geleverd door Koninklijke Asscher Diamantmaatschappij.

In 2017 kreeg Steltman officieel het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Een kroon op het honderdjarige bestaan.

Expertise in mechanische horloges

In juni 1999 werd Steltman Watches geopend aan het Noordeinde. Inspelend op de groeiende behoefte aan vakkundige begeleiding bij de aankoop van mechanische horloges, groeide Steltman Watches al snel uit tot een van de toonaangevende speciaalzaken van Nederland en ver daarbuiten. Vanwege de aanhoudende groei verhuisde Steltman Watches in 2015 naar een geheel gerenoveerd pand aan de Plaats 16, met een eigen horloge-atelier waar twee gespecialiseerde uurwerkmakers werken. De horlogespeciaalzaak wordt geleid door Andrew Brom.

PAN

Door deelname aan PAN Amsterdam, een van Europa’s grootste kunst- en antiekbeurzen, maakte ook het kunstminnend publiek kennis met Fred Brom en Steltman Juwelier.

Als voorzitter van het Stichtingsbestuur van de PAN in 2017/2018 drukte Brom onder andere zijn stempel op de modernisering van de beursvloer.

Museum

Nu hij zijn taken als directeur officieel heeft neergelegd, zal Brom zijn privécollectie juwelen en zilver van Johannes Steltman en Steltman Juwelier een museale opstelling geven op de eerste verdieping van Steltman Juwelier. 

Op verzoek en op afspraak zal deze collectie in de loop van dit jaar bezichtigd kunnen worden.

Natuurlijk blijft Fred Brom op de achtergrond betrokken bij het wel en wee van Steltman.

Maar zoals hij zelf zegt: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de creativiteit van Reinier en het ondernemerschap van Andrew ook in de komende decennia Steltman tot volle bloei zal laten komen.”

 

Einde persbericht

Achtergrondinformatie Steltman:

Steltman Juwelier

Steltman Juwelier is al meer dan 100 jaar een vertrouwde naam als het gaat om juwelen van de hoogste kwaliteit. Het bekende Haagse juweliershuis op de Plaats, tegenover De Hofvijver, kan zich scharen in de top van de Nederlandse juwelierszaken, met een internationale en zelfs koninklijke clientèle. Met eigen collecties als Pure Gem, Safari by Steltman®, Steltman Gem, Alexandra® en Diamond & Wedding en de juwelen van grote (inter)nationale juwelenhuizen als DoDo, Isabelle Fa, Mattioli, Ole Lynggaard Copenhagen, Pomellato, Roberto Demeglio en Seaman Schepps, biedt Steltman een combinatie van kwaliteit, vernieuwende collecties en ervaring. In het eigen atelier kunnen de drie goudsmeden elk juweel ontwerpen, maken en restaureren. Steltman heeft tevens een gecertificeerd taxateur in huis die allerhande taxaties kan uitvoeren.

Steltman Watches 


In 1999 werd Steltman Watches geopend, dé speciaalzaak voor horloges met mechanische uurwerken van Zwitserse, Duitse, Italiaanse en ook Nederlandse makelij. De horlogezaak is een walhalla van luxe horlogemerken: Baume & Mercier, Breguet, Cartier, Chopard, Christiaan van der Klaauw, Glashütte, Grönefeld, IWC, Jaeger-leCoultre, Nomos, QlockTwo, Panerai, en Patek Philippe. Tevens wordt een grote collectie Vintage-modellen aangeboden. Steltman Watches heeft een eigen horloge-atelier met twee uurwerkmakers, die gecertificeerd zijn om in eigen atelier service te bieden en onderhoud uit te voeren aan de meeste horlogemodellen.

 -----------------------------------------------------------

Noot voor de redactie. Niet bestemd voor publicatie

Wilt u meer beeldmateriaal of informatie ontvangen, neem dan contact op met Isabel Veeren: T 070-346 96 01, juwelier@steltman.nl

Bij gebruik van de portretfoto graag vermelden:Hiske van der Gronden Portretfotografie.

 

Voor onze klanten en relaties,

Een persoonlijk schrijven van Fred Brom over de opvolging van Steltman door zijn oudste zoons.
 
Na een prachtige carrière van 43 jaar als eigenaar van Steltman en meer dan 50 jaar in de juwelenbranche is het moment gekomen dat ik ons mooie familiebedrijf wil overdragen aan een nieuwe generatie. Ik kan u niet zeggen hoe bevoorrecht ik mij voel dat ik twee gepassioneerde en kundige opvolgers heb in mijn eigen zoons, Andrew en Reinier, die al meer dan twintig jaar bij Steltman actief zijn: Andrew als bedrijfsleider van Steltman Watches en Reinier als hoofd van ons goudsmidsatelier. Dankzij onze intensieve samenwerking in de afgelopen jaren kan de lange traditie die wij samen met het hele team hebben opgebouwd geruisloos worden voortgezet. Het oog voor schoonheid, vakmanschap, service en de wensen van de klant zijn gewaarborgd en ik heb er alle vertrouwen in dat hun creativiteit en ondernemerschap Steltman ook in de komende decennia tot volle bloei zullen laten komen.

Deze bedrijfsoverdracht markeert een bijzonder moment in een bijzondere tijd. Uiteraard hadden wij dit heuglijke feit graag samen met u willen vieren, maar de realiteit dwingt ons tot soberheid. Toch wil ik enkele hoogtepunten met u delen die in mijn geheugen gegrift staan.

Het mooiste aspect van het juweliersvak is voor mij altijd de speciale band geweest die ik opbouwde met u, onze klant. Dankzij de gesprekken in de winkel en soms ook daarbuiten, leerde ik uw smaak en wensen door en door kennen, waardoor ik juwelen kon creëren die precies op u waren afgestemd. In de beginjaren deed ik dat in de avonduren aan de keukentafel met een potlood en een tekenblok, inmiddels tekent Reinier ontwerpen op digitale wijze.

Voor u reisde ik de hele wereld af om de mooiste edelstenen te vinden. De liefde voor edelstenen gaat diep, ik zie in elke steen een ander karakter. Juwelen met bijzondere edelstenen, afgestemd op de smaak en wens van de klant, zijn de grootste kracht van ons juweliershuis. Het is een cadeau om klanten te hebben die deze natuurlijke pracht ook waarderen.

Naast de creatie van tal van unieke juwelencollecties, was de opening van Steltman Watches in 1999 een hoogtepunt voor ons bedrijf, waarmee we recht deden aan de groeiende behoefte aan expertise op het gebied van mechanische uurwerken. Ons eigen horloge-atelier binnen Steltman Watches, met maar liefst twee horlogemakers, vervult mij nog altijd met grote trots.

Tijdens de vele evenementen die wij organiseerden, zowel binnens- als buitenshuis, mocht ik u ontvangen. En maar liefst zestien keer namen wij deel aan Kunstbeurs PAN Amsterdam. Al deze evenementen waren heuglijke momenten waarop ik in nauw contact stond met u.

Mijn medewerking aan het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, waar ik jarenlang als juwelenexpert aan verbonden was, vormde een geweldige aanvulling op het mooie vak van juwelier.

Een grote eer was het om de verlovingsring te maken die Prins Willem-Alexander in 2001 aan zijn aanstaande bruid Máxima schonk. En zeer dankbaar ben ik dat Steltman in 2017 officieel het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' kreeg toegekend. Een kroon op ons honderdjarig bestaan.

De tentoonstelling ‘Haagse Chic Steltman’, in 2017 gehouden in Kunstmuseum Den Haag, was een zeer bijzondere highlight. De tentoonstelling ter ere van ons honderdjarige bedrijf – die mede dankzij vele bruikleengevers tot stand kwam – met ontwerpen en creaties die dateerden tot aan onze grondlegger Johannes Steltman, trok veel bezoekers en kreeg aandacht in de internationale pers. In het boek ‘Haagse Chic, Steltman - 100 jaar sieraden en zilver’ werd bovendien honderd jaar vakmanschap belicht en voor de toekomst vastgelegd.

De recente aankoop van drie Steltman-stukken door het Rijksmuseum is eveneens een prachtige erkenning. Het is een eer dat deze juwelen nu onderdeel zijn van de permanente tentoonstelling op de juwelenafdeling van het museum.

Mijn speciale dank gaat uit naar ons gehele team van medewerkers die altijd als één grote familie voor u klaarstaan. De meesten zijn al meer dan tien jaar bij ons werkzaam, sommigen zelfs al meer dan twintig jaar. Zonder dit bijzondere team was er geen Steltman geweest zoals u het vandaag de dag kent.

En dit brengt mij tot het laatste punt dat ik met u wil delen. Ik wil mij op een of andere manier dienstbaar blijven maken aan het mooie juweliersvak. Achter de schermen ben ik dan ook al enige tijd bezig om de door mij in 43 jaar verzamelde historische juwelen- en zilvercollectie van Steltman een permanente museale opstelling te geven op de eerste verdieping van onze juwelierszaak. Op verzoek en op afspraak zal deze collectie binnenkort bezichtigd kunnen worden. Wellicht zien wij elkaar daar op een later moment weer persoonlijk.

Voor nu dank ik u voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik ben er zeker van dat de medewerkers van Steltman u, onder de bezielende leiding van Andrew en Reinier als nieuwe directeuren van beide Steltman-vestigingen en met Paul Cieremans als bedrijfsleider van Steltman Juwelier, ook in de toekomst weer tot volle tevredenheid zullen kunnen assisteren bij de vervulling van uw wensen.
 
Met hartelijke groet,
 
Fred Brom FGA

Afbeeldingen bij dit nieuwsbericht