nl
Nl
En

Juwelen! in Hermitage Amsterdam + lezing Fred Brom

26 oktober 2019

Nu te zien in Hermitage Amsterdam:

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

14 september 2019 – 15 maart 2020

Een keizerlijke collectie van 200 jaar juwelen en mode. In de tentoonstelling Juwelen! worden 300 oogverblindende juwelen gepresenteerd, met ruim 100 schilderijen, accessoires, japonnen en kostuums. Ze tonen tweehonderd jaar rijkdom en extravagantie van de Russische tsaren en de high society in St.-Petersburg.

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Soms waren ze ook provocerend of bevatten ze een geheime boodschap. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.

Fred Brom, directeur en eigenaar van Steltman, zal op zaterdag 26 oktober om 14.00 UUR een lezing geven 'De Edelstenen van de Tsaren'.

Zaterdag 26 oktober 2019
14 uur in het Auditorium

In het Russische Oeralgebergte worden behalve vele kwartssoorten en edelstenen als smaragd, aquamarijn, topaas, alexandriet en demantoid-granaat nog meer mineralen gevonden die voor decoratieve doeleinden worden gebruikt, zoals malachiet, rhodoniet en jaspis. In de tweede helft van de achttiende eeuw bestond er in Rusland veel belangstelling voor mineralen. Fred Brom FGA, Directeur Steltman Den Haag, zal een inkijk geven in het gebruik van deze stenen aan het Russische hof.

Eerste lezing gemist? Op zaterdag 28 december is er een tweede kans. Eveneenst om 14.00 uur in het Auditorium van Hermitage Amsterdam.

www.hermitage.nl

Foto 1 credits:  Vogelvlucht Hermitage Amsterdam - Foto/Photo AeroFoto/Photo Schiphol B.V.

Foto 2 credits: Hermitage Amsterdam

 

Afbeeldingen bij dit nieuwsbericht