nl
Nl
En

Steltman bruiklenen te zien in Hildo Krop tentoonstelling "De faun in het werk van Hildo Krop"

16 juli 2019

Steltman werkt middels twee bruiklenen mee aan tentoonstelling 'De faun in het werk van Krop', nu te zien in het Hildo Krop Museum in Steenwijk.                                                                                                                                    
Het betreft een coromandelhouten ajourpaneel (zie afbeelding) en een hurkende faun op een tegel.
De kunstwerken werden in 1920 ontworpen door Hildo Krop voor de inrichting van het winkelpand van Steltman, in die tijd gevestigd aan het Noordeinde 42a (zie afbeelding).

Hildo Krop en Johannes Steltman waren Steenwijkse jeugdvrienden.

De nieuwe wisselexpositie in het Hildo Krop Museum werd onlangs officieel geopend. Het krachtige beeldhouwwerk van Hildo Krop kent altijd wel een herkenbare vormgeving, al is zijn figuratie soms wat raadselachtig. Dat is zeker het geval wanneer de faun in zijn werk verschijnt. Nog afgezien van de vele keramische objecten, klokken, meubels met houtsnijwerk en andere kunstuitingen, hakte Krop tussen 1916 en 1930 meer dan vijfentwintig beelden met faunen. Deze beelden zijn nagenoeg alle te zien in de openbare ruimte van de Amsterdam.

De beide auteurs van de gelijktijdig met de tentoonstelling verschenen boekuitgave, Johan Sonnenschein en Loek van Vlerken, onderzochten en inventariseerden dit tot nu toe weinig belichte aspect in het werk van Krop. Hun bevindingen vormden de aanzet voor een rijkelijk geïllustreerd en door drukkerij BijzonderDruk te Steenwijk vormgegeven catalogus en een verrassende expositie.

De tentoonstellingscatalogus -tevens boekuitgave- 'FAUNEN', (zie afbeelding) is het negende (!) deel in de reeks ‘De veelzijdige kunstenaar Hildo Krop’ en is te koop bij het Hildo Krop Museum en het Steenwijcks Boeckhuys. Prijs: € 20,-.

Hildo Krop Museum
Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk

Afbeeldingen bij dit nieuwsbericht