nl
    Nl
    En

    Steltman vierde in 2017 100-jarig bestaan met tentoonstelling

    08 juni 2018

    In 2017 was het precies honderd jaar geleden dat Johannes Steltman zijn 'N.V. Joaillerie Artistique' vestigde aan het Noordeinde in Den Haag. Om dit jubileum luister bij te zetten werd de juwelierszaak van Steltman geheel verbouwd en bracht het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling van 100 jaar Steltman, inclusief een exclusieve catalogus (reeds uitverkocht) met historie en achtergronden bij de ontwerpen. De tentoonstelling 'Haagse Chic' was te zien van 4 november 2017 t/m 18 februari 2018 en is een groot succes gebleken. Vele bezoekers bezochten de tentoonstelling over honderd jaar Steltman met talloze hoogtepunten. Waaronder de opdrachten om juwelen en horloges voor het Koninklijk Huis te creëren, de opening van een unieke horlogespeciaalzaak met eigen atelier en de lancering van vele, in eigen huis ontworpen en vervaardigde juwelen en zilvercollecties die tot de iconen van de Hollandse juwelenhistorie mogen worden gerekend. 

    Juwelen en kunst

    Grondlegger Johannes Steltman onderhield innige relaties met bekende ontwerpers als Hildo Krop, die Gerrit Rietveld persoonlijk vroeg voor verlichtingsadvies voor de juwelierszaak, en benadrukte daarmee het belang van originaliteit en vakmanschap binnen zijn bedrijf. Zelf boekte Steltman succes op nationale en internationale tentoonstellingen met juwelen en zilverwerk die in eigen atelier werden ontworpen en vervaardigd. Op de Exposition des Arts Décoratifs et Industriels Modernes te Parijs in 1925 werd zijn gehamerde zilveren theeservies bekroond met een Diplôme de Medaille de Bronze. Bovendien waren zijn lotusbloemjuwelen zeer geliefd onder de Haagse clientèle. Zij vormen tot op vandaag de dag een rode draad binnen de geschiedenis van Steltman Juwelier.

    De historie van Steltman is altijd nauw verbonden gebleven met de oorspronkelijke visie en geschiedenis van de grondlegger. Net als in de vroege dagen van het bedrijf, combineert Steltman ook vandaag de dag ontwerpen uit eigen atelier met exclusieve artikelen van vooraanstaande internationale merken. Tot de leveranciers behoren Cartier, Jaeger-LeCoultre, Pomellato, Ole Lynggaard Copenhagen, Roëll, Patek Philippe en Seaman Schepps New York. Steltman behoort daarmee nog altijd tot het hoogste segment van Nederlandse juweliers en is zowel nationaal als internationaal een begrip. 

    100 jaar Steltman in Gemeentemuseum Den Haag

    Ontwerpen van Steltman verschijnen regelmatig op prestigieuze veilingen van Christie's en Sotheby's, en zijn als nationaal erfgoed opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Centraal Museum Utrecht.

    De bijbehorende catalogus, die inmiddels geheel is uitverkocht, toont artistieke juwelen van Steltman Juwelier van 1917 tot nu, zoals schitterend gesneden jade uit de roaring twenties, sieraden met lotusmotieven,  fantasierijke en sierlijke dierfiguren uit de jaren 50, en modern werk uit de latere periodes. Aan bod komt ook het zilver dat Johannes Steltman ontwierp voor prachtig gedekte tafels en fraaie interieurs. 

    De catalogus (uitverkocht) bevat schitterende foto's van de juwelen, verfijnde ontwerptekeningen, foto's die het ambacht illustreren en de geschiedenis van Steltman in beeld brengen. Hierbij komt ook het interieur van Steltman Juwelier aan bod, met de ontwerpen van Hildo Krop en Gerrit Rietveld. Details uit die ontwerpen zijn overigens ook te vandaag de dag weer te zien in het onlangs volledig gerestylde interieur van Steltman aan de Plaats 26 in Den Haag.

    Een exemplaar van de catalogus 'Haagse Chic' is nog in te zien bij Steltman Juwelier.

    Afbeeldingen bij dit nieuwsbericht